xf

dimarts, 22 de novembre del 2011

CURIOSITATS GUERRA DE SUCCESSIÓ

FETS DESTACATS A LA COMARCA D'OSONA DURANT EL CONFLICTE

A la classe de Història hem parlat de les causes, les conseqüències i els fets més rellevants de la Guerra de Successió (1701-1714). En aquest simple escrit, recordarem anècdotes i curiositats a la comarca d'Osona:

- Durant la guerra de Successió, l'any 1702, Manlleu es va veure implicada degut al recolzament de la població a Felip V i finalitzada la guerra, en premi, el monarca li va concedir a la vila el títol de Fidelíssima. És durant aquest segle, el XVIII, quan la vila creix inexorablement i es formà el primer eixample a la zona de Baix Vila. Es construeix una nova església, d'estil barroc. Els manlleuencs junt amb els centellencs van ser anomenats botiflers, ja que eren els únic pobles de la comarca que van recolzar a Felip d'Anjou.



- D'altra banda, pobles i ciutats com Vic i Sant Pere de Roda (Roda de Ter i Masies de Roda actualment), firmaren el Pacte de Vigatans (17 de maig de 1705, Santa Eulàlia de Riuprimer), que era un pacte secret amb el Regne d'Anglaterra per fer front a Felip V i en benefici de l'Arxiduc Carles d'Àustria. Un dels signataris, va ser Francesc Macià i Ambert, àlies el Bac de Roda, militar i cap dels miquelets que va lluitar enfront de la causa austriacista. Els miquelets, eren els membres de la milícia paramilitar de caràcter mercenari o voluntari, reclutada per les diputacions i juntes de la Corona d'Aragó.


- Finalment, amb l’esclat de la Guerra Successió, Sant Feliu de Torelló (actual Torelló), com la majoria de les poblacions de la comarca d’Osona, va prendre partit clarament a favor de l’Arxiduc Carles d’Àustria i, per tant, en contra del candidat borbó. El 1704, uns disturbis a Manlleu, que amagaven interessos de famílies lligades a un i altre bàndol, va portar alguns torellonencs a la vila veïna per prendre part en els enfrontaments i defensar els interessos dels que posteriorment, en la Guerra de Successió, es coneixeran com a “vigatans” o austriacistes. 

L’episodi més destacable i més trist de la Guerra de Successió en terres torellonenques fou el que va tenir lloc la nit del 13 de febrer de 1714. Aquella nit, les tropes castellanes del duc de Montemar, van incendiar la població com a reprimenda per la seva significació en el bàndol austriacista. Les campanes del campanar de Torelló, col·locades pocs anys abans d’aquest episodi, també van ser despenjades i llençades al buit pels borbònics.

Retrats de L'Arxiduc Carles d'Àustria i de Felip V.

Bé, espero que us hagin agradat aquestes curiositats i fets destacats d'un moment molt important en la història de Catalunya. Fins la propera i moltíssima sort per l'examen de demà!!

2 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Penso que gràcies a la guerra de successió, el nostre poble va créixer, creant-se baix vila, la plaça actualment coneguda, i esglésies. També dir que em sorprèn que manlleu estigues implicada en aquesta guerra ja que sols eren una vila fa mols segles. I per acabar, dir que m’ha agradat saber que la nostra comarca va estar ficada pel mig en la decisió del tron , però els que en van sortir més mal parats en aquella època fou Torelló, ja que els van incendiar i destruir la vila, mentres la gent dormia.

    ResponElimina